Wees de verandering die je in de wereld wilt zien

27-08-2021

Deze zin popt de laatste weken meerdere keren per dag in mijn gedachten op:

"Be the change you want to see in the world"


Dan loop ik met een grote glimlach over straat, ik zeg iedereen vriendelijke goeiedag. Ik straal, ik voel een warmte van binnenuit, ik voel de energie stromen, ik krijg kippenvel over mijn hele lijf en ik voel me beter dan ooit!

Wat een zalig leven heb ik toch!

Ik besef dat nu, maar het is lange tijd niet zo geweest.


Al 35 jaar heb ik het gevoel dat ik niet mezelf kan zijn, dat ik me maar steeds aanpas aan wat er van mij wordt verwacht.

Ik wou zo graag werken en reizen combineren. Dus nam ik daar allerlei stappen voor.

Maar hoe dan? Hoe kon ik reizen terwijl mijn lieve partner thuis aan het werk was?

Ik voelde me enorm schuldig. Wat zouden de mensen wel niet denken? Je gaat toch niet reizen nu met corona? En je laat je partner een maand alleen achter?

Dit was een proces waar ik alleen door moest, ik alleen kon mezelf helpen. Ik had ruimte en tijd nodig om na te denken, om zonder afleiding na te denken over wat ik wou met mijn leven.

Enerzijds voelde het als vluchten... en anderzijds voelde het als terug dichter bij mezelf komen.

Het was een proces met ups en downs, iedere keer als ik het gevoel had dat het terug wat beter ging met mij, kreeg ik steeds een terugval.

Misschien voel je wel wat ik bedoel. Dat je je zwaar voelt. Het stroomt niet. Je hebt het idee dat je in een kooi zit. Je voelt aan alles dat dit het niet is, maar je ziet geen uitweg. 

Ik heb er zelf in 2019 voor gekozen om mijn gouden kooi, mijn job in het onderwijs, los te laten met één doel → Vrijheid. Ik was nu fulltime zelfstandig, maar ik voelde me alles behalve vrij.

Als ik aan het werken was, wou ik vrij zijn, en als ik vrij was dan voelde ik me schuldig omdat ik niet aan het werken was.

 

Had ik een goedbetaalde job, met weinig uren en veel vakantie opgegeven voor dit gevoel?


Ik sliep niet goed, ik werd 's nachts steeds wakker en dan maalden er allerlei negatieve gedachten door mijn hoofd. Als ik 's morgens wakker werd, was ik verstijfd van de stress en had ik weinig zin om op te staan. Ik herkende de signalen maar al te goed...

Zo had ik me ook gevoeld als leerkracht. Echter... ik zag nu geen uitweg meer. Ik had mezelf vastgezet, ofzo voelde het toch.

Zo kon het niet verder, er moest iets veranderen. ik schakelde hulp in.

 
De volgende vragen werden mij o.a. gesteld:

  • Wat maakt dat je meer vrije tijd wil?

  • Wat ga je met die vrije tijd doen?

  • Wat doe jij graag?

  • Waar word jij gelukkig van?

Ik schaamde me diep. Ik had geen antwoord op de vragen.

 
De afgelopen jaren was ik mezelf volledig kwijtgeraakt, ik had het zo druk met werken, (ver)bouwen, studeren, ... dat er geen tijd overbleef om te ontspannen. Om plezier te maken, om te spelen. Ik moest eerlijk bekennen dat ik niet meer wist hoe ik mijn vrije tijd op een leuke manier kon invullen.

Waarop we terug zijn gegaan naar mijn kindertijd waarin ik steeds aan het ravotten was, ik speelde tikkertje of verstoppertje in de natuur, ik was non-stop aan het bewegen, ... . Ik had toen zonder twijfel pretoogjes, een mega grote glimlach op mijn gezicht en ik was vol energie. Dat wou ik terug ervaren.

 
Ik durfde niet. Want kiezen voor reizen bezorgde mij een schuldgevoel. Maar he "Be the change you want to see in the world".

Dus wat wil IK? Wat wil ik echt? Wat voel ik?

Ik stelde me de volgende vraag: Leen, als je geen relatie had en er zou geen corona zijn... wat zou je dan doen?

Ik had onmiddellijk mijn antwoord glashelder: dan boek ik nu een vlucht, dan ervaar ik wat het is om echt plaatsonafhankelijk te werken.

En zo geschiedde. Ik boekte een vlucht naar Ibiza, en besloot er één maand te blijven. Ik moest dit doen, hoe moeilijk dit ook aanvoelde. Ik werd verscheurd door schuldgevoel, ik heb me nog nooit zo belabberd gevoeld.

En oh boy... deze stap was enorm moeilijk om te nemen, enorm pijnlijk om te zetten... . Het was de moeilijkste beslissing om te nemen, maar ook de beste in jaren. Ik heb hier zoveel uitgeleerd. 


Ik ben enorm benieuwd.... Wat doe jij momenteel nog niet dat je dolgraag zou willen doen? Ben jij gelukkig met hoe je momenteel je leven leeft? Wat doe jij graag? Waar word jij gelukkig van?


Wat doet dit verhaal met je? Ik hoor het graag!


Reageer in de opmerkingen 👇  en laat van je horen. Ik leer jouw verhaal met veel plezier wat beter kennen.

Download jouw gratis e-book

10 fouten die je niet meer mag maken als je wenst af te vallen 👉

    No worries, geen spam! Ik respecteerjouw privacy, je kan op ieder moment uitschrijven!