Soepje van vergeten groenten... jammie!

07-02-2017

Deze pastinaak-knolseldersoep is lekker, gezond en makkelijk om te maken! 

Zorg er steeds voor dat je soep meer dan 40 gram groenten bevat per 100 ml water. Beperk het zoutgehalte door slechts 1 bouillonblokje te gebruiken per liter vocht. Op deze manier kan groentesoep bijdragen tot het eten van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Een bord soep (250 ml) bevat dan ± 100 gram groenten. 

Recept: pastinaak-knolseldersoep

Aantal porties: 8

Ingrediënten:

  • 1 ui, middelgroot, rauw (± 115 g)
  • 2 teentjes knoflook (± 10 g)
  • 3 pastinaken, rauw (± 500 g) 
  • 1/4 knolselder, rauw (± 500 g)
  • 2 eetlepels olijfolie (20 ml)
  • 2 l groentenbouillon (zelfgemaakt OF 2 l water + 2 blokjes groentebouillon, vetarm)
  • peper
  • nootmuskaat

Bereidingswijze:

  • Vermits de soep wordt gepureerd, kan je de groenten in grote stukken snijden. 
  • Pel en snij de ui en de knoflook. Verwijder de schil van de pastinaak en de knolselder en snij de groenten in grote stukken. 
  • Verhit de olijfolie in een ruime pan en stoof de ui en de knoflook zachtjes gedurende een 5 tal minuten.
  • Voeg de pastinaak en de knolselder toe en laat het geheel nog 5 minuten extra stoven. 
  • Roer af en toe in de pan zodat de groenten niet aanbakken. 
  • Voeg het water toe (tot de groenten net onder water staan) en vervolgens de bouillonblokjes. 
  • Laat de soep (met het deksel op de pan) zachtjes ± 30 minuten koken tot alle groenten gaar zijn. 
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Breng de soep op smaak met peper en nootmuskaat. Je hoeft geen extra zout toe te voegen, de bouillonblokjes bevatten reeds voldoende zout!