Leen, let jij ook nog steeds op wat je eet?

17-12-2018

"Leen, let jij ook nog steeds op wat je eet? Jij hebt dat toch niet nodig? "

Vroeger at ik dagelijks bij het ontbijt speculoos van Lotus. 😋😋😋
Ik dopte de speculoos in mijn koffie, de natte speculoos gebruikte ik vervolgens als beleg op mijn boterham. Ik puzzelde de ene speculoos na de andere speculoos netjes naast elkaar. Geen enkel stukje van mijn sneetje brood bleef leeg, desnoods brak ik de speculoos in twee... de helft voor op de boterham en de andere helft spaarde ik voor mijn volgende boterham. Of NEE... toch niet... 🤣🤣🤣 de andere helft stak ik gewoon in mijn mond! JAMMIE!! 

Ik deed het als het ware op automatische piloot. Boterham na boterham. Tot ik "voldaan" was. Als ik 's middags thuis was om te eten, deed ik net hetzelfde. Hetzelfde scenario, terug op automatische piloot. 😃

Tijdens het studeren, of als vieruurtje, of vaak bij het drinken van een tas koffie nam ik mezelf 2 speculoosjes. Niet 1, niet 3... nee 2!! Elke keer opnieuw.

Nu waarom dit verhaal? Let ik nog steeds op wat ik eet? 

JA... mijn zwak voor speculoos is er nog steeds. Eens ik het koop, dan ja... moet het op. Het is zo'n oude gewoonte, een gewoonte dat ik maar moeilijk kan veranderen.
Het heeft lang geduurd, ik heb verschillende zaken geprobeerd. De strategie die momenteel voor me werkt: ik koop het gewoon niet meer. Heb ik dan geen zin meer in speculoos? Tuurlijk wel! Maar ik ken mezelf... als ik het koop, dan kan ik er gewoon niet afblijven.

Ik kies er ook bewust voor om geen gerechten te eten/te maken waar speculoos in wordt verwerkt. Waarom? In het verleden heb ik dit reeds geprobeerd, ik kocht een pak speculoos om bijvoorbeeld vlaai te maken. Ik hoor je nu al denken, huh? Speculoos in vlaai???  Ja, in mijn recept zat er nu toevallig ook speculoos! 🤪🤪🤪

Wat was het resultaat? De speculoos was aanwezig in huis... en ik kon er gewoon niet afblijven! Ik was op het einde van de dag super fier op mezelf, omdat ik maar één pakje had opgegeten (met dank aan Lotus... de speculoos die ik koop, is nu verpakt in kleinere pakjes... halve pakjes). Maar jammer genoeg merkte ik ook dat ik iedere dag opnieuw zo een "half" pakje opat, en dit ging zo door tot het volledige pak op was. 

Daarom heb ik voor mezelf besloten, ik koop het niet meer. Ik eet het bijvoorbeeld wel nog eens als ik bij mijn (schoon)ouders ben, of eventueel als ik op verplaatsing een koffie drink en ze geven er een klein speculoosje bij, ... maar niet meer thuis. Op deze manier heb ik er meer controle over. 

Was dit makkelijk? Nee, zeker niet. Ging dit van vandaag op morgen? Nee... daar gingen weken/maanden/jaren over...  ik zocht naar andere soorten beleg voor op mijn boterham, ik zocht naar alternatieven voor een broodmaaltijd, ik daagde mezelf uit om nieuwe dingen te proeven, ... en door nieuwe dingen te proeven, leerde ik nieuwe voedingsmiddelen kennen. Hierdoor eet ik nu anders dan vroeger. 

Hebben jullie iets gelijkaardigs? Een zwak voor een bepaald voedingsmiddel?