Lasagne met spinazie en ricotta

10-03-2021

Ik ben geen keukenprinses, nooit geweest... en misschien zal ik het ook nooit worden. 😇

Ik word niet perse gelukkig van in de keuken te staan, liever schuif ik mijn voetjes onder tafel 😁.

Wel vind ik gezond eten, gezond koken belangrijk... maar ik merk dat ik toch steeds een drempel over moet.

Dit was vooral vroeger het geval, de laatste tijd heb ik geleerd van het gewoon te gaan doen! Nieuwe dingen te testen!

Herkenbaar?

Maandag testte ik een nieuw recept, 's morgens vroeg na mijn ontbijt en wandeling...

En wow.. dat geeft me echt enorm veel rust!

Weten dat ik 's avonds enkel nog de oven moet opzetten, wachten tot het eten klaar is en ik vervolgens kan smullen.

Waar liep ik vroeger tegen aan?

Ik kocht kookboeken, zocht recepten op het internet... en daar bleef het vaak bij.

Ik stelde mezelf verschillende vragen:

  1. was dit recept nu gezond of ongezond? (dit probleem werd opgelost door dieetkunde te studeren... 😉)
  2. bepaalde ingrediënten kende ik vaak niet... dus kocht ik ze niet... en kon ik het ook niet testen
  3. zou ik het wel lusten?
  4. zou het recept wel lukken?
  5. ...

Steeds opnieuw bleef het bij een voornemen...

Maar ik kwam maar niet in actie! Frustrerend! 

Ik had allerlei redenen om het maar niet te testen...

Ik volgde in het verleden een cursus vegetarisch koken, hierbij werden er recepten samen klaargemaakt uit verschillende kookboeken en toen vielen alle puzzelstukjes op hun plaats.

Als je eens samen recepten hebt getest...

Verschillende nieuwe ingrediënten hebt geproefd...

Als je ook weet waar je deze ingrediënten later nog kan hergebruiken...

Dan helpt mij dit enorm (en ik vermoed jou ook) om effectief nieuwe dingen te proberen.

Maandag stond er dus terug iets nieuw op het programma.

Ik deelde het reeds op facebook en op Instagram, en het kreeg enorm veel positieve reacties!

En daarom deel ik het hier ook graag met jou!

Wat mij ook enorm helpt is te horen hoe iemand anders het heeft klaargemaakt en te horen hoe makkelijk het ook wel niet is! Ik maakte er alvast een opname van!

Enjoy! En eet smakelijk! 😋

Wat heb je nodig?

  • 4 knoflooktenen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 g spinazie (diepvries)
  • 500 g bloemkool (mag ook meer!)
  • 250 g ricotta (= 1 potje)
  • 60 ml melk
  • 75g geraspte kaas (bv. Emental)
  • nootmuskaat (naar smaak)
  • 6 a 8 lasagnebladen, volkoren

Bereiding

Je kan het onmiddellijk in de oven plaatsen (na bereiding 🤣😉), maar je kan het ook achteraf opwarmen.

  • Oven voorverwarmen op 180 graden.
  • Snijd de knoflook fijn. 
  • Olijfolie verhitten en de knoflook aanstoven. Vervolgens de bevroren spinazie toevoegen. Deze kan je eventueel vooraf ontdooien in de microgolf. Gaat sneller!
  • De bloemkool stomen/koken gedurende 8 minuten.
  • De pan met de spinazie van het vuur halen, ricotta toevoegen, helft van de geraspte kaas toevoegen en roeren. Breng op smaak met zout en pepe
  • De bloemkool pureren, voeg hier de melk en handje geraspte kaas toe en de nootmuskaat. Kruid het mengsel met peper en wat zout. Pureren tot een glad mengsel. Is het mengsel te droog, voeg dan nog wat extra melk toe.
  • Vervolgens de lasagne opbouwen.
  • Vet een ovenschotel in. Schep 1/4de van spinaziemengsel in de schaal + lasagnebladen + schep van het bloemkoolmengsel. Herhaal deze stappen tot alles op is en eindig met het bloemkoolmengsel.
  • Overschot van de geraspte kaas erop en KLAAR 🥳.

Hoe lang moet het in de oven?

Tot je de lasagnebladen kan doorprikken EN je kaas mooi bruin ziet 😊. In het oorspronkelijk recept staat er 40 minuten... bij mij was het niet zo lang! 

Eet smakelijk!!

P.S. vond je dit leuk? Sla dit recept dan op voor later!

Ik haalde mijn inspiratie op de website www.diabetesfonds.nl/recepten/lasagne-met-spinazie-en-ricotta

Download jouw gratis e-book

10 fouten die je niet meer mag maken als je wenst af te vallen 👉

    No worries, geen spam! Ik respecteerjouw privacy, je kan op ieder moment uitschrijven!