Langer (gezonder) leven door dagelijks voldoende groenten te eten

17-02-2020

Download jouw gratis e-book

10 fouten die je niet meer mag maken als je wenst af te vallen 👉

  Powered By ConvertKit

  De belangrijkste voedingsaanbeveling die in België kan zorgen voor dé grootste gezondheidswinst is het dagelijks eten van voldoende volle graanproducten!

  Op de tweede plaats staat het dagelijks eten van voldoende fruit

  De volgende stap in het optimaliseren van je eetpatroon, is het dagelijks eten van voldoende groenten.  

  Hoeveel is nu voldoende?

  Er wordt ons aangeraden om minstens 300 gram groenten te eten per dag. Het mag dus zeker ook meer zijn! ;-)

  Welke groenten genieten de voorkeur?

  Alle groenten hebben hun eigen unieke samenstelling, het is dus belangrijk om hierin te variëren. Kies bij voorkeur voor verse groenten of diepvriesgroenten. Groenten uit blik kunnen ter afwisseling. Wissel eens af tussen rauwkost en warme groenten. 

  Waarom "moet" je nu in godsnaam toch best dagelijks groenten eten? 

  Een voeding met te weinig groenten is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Wil je dit voorkomen dan kijk je dus best eens kritisch naar je huidig eetpatroon, en tracht je dagelijks groenten te eten. 

  Hoe zet je dit om in de praktijk?

  Groenten kan je de ganse dag door eten: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij je middagmaal en/of bij je avondmaal.


  50 g groenten = 

  • 4 kerstomaten
  • een halve wortel
  • 2 bloemkool- of broccoliroosjes
  • 2 eetlepels gegaarde groenten


  100 g groenten = 

  •  1 wortel
  • 1 tomaat
  • een kom (250 ml) groentesoep (met 80 g groenten per 200 ml)
  • een dessertbordje rauwkost 
  • een vierde bord warme groenten. 

  Wat moet je daar nu mee aanvangen?

  Meten is weten: 

  Eet je momenteel nog maar weinig/zelden groenten? Hoeveel groenten jij momenteel per dag? Per week? Hou hiervoor eens een voedingsdagboek bij. Misschien eet je wel meer/minder groenten dan je denkt!

  Formuleer voor jezelf een doel!
  Het is waar dat je dagelijks 300 g groenten zou moeten eten, maar indien je tot de conclusie komt dat je momenteel zelden groenten eet... dan is 300 g per dag wel héél veel. Start daarom met kleine, realistische stapjes. 

  Denk eens na... op welk moment van de dag is het voor jou mogelijk om groenten toe te voegen aan je eetmoment? Ikzelf werk vaak van thuis, voor mij is het dus perfect mogelijk om 's middags extra groenten toe te voegen aan mijn maaltijd. Hier varieer ik tussen rauwkost, soep, of een overschot "warme groenten" van de dag voordien.

  Kies je voor rauwkost... dan hoeft dit niet perse een slaatje te zijn, dan maak je het jezelf van bij de start al héél moeilijk. Toen ik nog les gaf, en dus op verplaatsing at, dan nam ik bv. kerstomaatjes mee. De dag nadien twee wortelen, de dag nadien eens reepjes paprika voor bij mijn hummus. Snel, lekker, zonder veel inspanning... :-)

  Elke stap (hoe klein ook) die je zet om meer groenten te eten, is een stap in de goede richting. Werk uiteindelijk toe naar 300 g groenten per dag. Dat komt ongeveer overeen met een half bord groenten bij de warme maaltijd EN een kom soep of een dessertbordje rauwkost bij de lunch. 

  Maak je doel zo concreet mogelijk: 
  bv. elke middag 50 g groenten toevoegen aan mijn maaltijd, zeg nu zelf... 4 kerstomaatjes, dat moet toch wel lukken? ;-) 

  Hou je vorderingen bij:
  Begin NU en hou je vorderingen bij! Zet een kruisje in een zichtbare kalender voor iedere dag dat het gelukt is om jouw doel tot een goed einde te brengen, op deze manier krijg je een mooi overzicht! Dit kan je motiveren om je nieuwe gedrag vol te houden.

  Succes!

  Inspiratie nodig om meer groenten makkelijk, snel, lekker, ...  te verwerken in je warme maaltijd? Lees dan zeker mijn blog Enkele boeken ter inspiratie!

  Hulp nodig? Maak hier je afspraak!

  Bron:

  • nutrinews 2019 - nr. 4