Ik nam het besluit: ik stop met zuipen

09-09-2021

Daar lag ik dan, op de koude grond van mijn toilet. In de verte hoorde ik mijn naam, mijn partner stond naast me. Hoe was ik in godsnaam op de grond beland? 

Na een nachtje stappen, waar ik weeral te veel heb gedronken, lig ik bewusteloos op de grond. Ik kom ongelukkig ten val, smak met mijn gezicht tegen de grond en breek hierbij mijn brilmontuur. 

Waar ik vroeger, na een dagje slapen zo goed als weer de oude Leen was, blijft nu het gevoel van schaamte. Een kapotte bril en een blauw oog herinneren me steeds aan de bewuste avond. 

Ik ben kwaad op mezelf en schaam me omdat ik terug in bed lig met een serieuze kater, ondanks mijn voornemen om minder te drinken. 

De kapotte bril op mijn nachtkastje, maakt het pijnlijk duidelijk. Zo kan het echt niet verder, ik neem dan het besluit dat mijn leven voorgoed veranderd. 

Mijn opticien kan mijn montuur niet meer herstellen, en ik loop enkele weken rond met een kapotte bril. Ik vertel mijn collega's, klanten, familie, ... een leugentje om bestwil. Ik kan niet eerlijk zijn. 

Wat zal men wel niet van mij denken? 

Iedere keer als ik in de spiegel kijk, voel ik terug een gevoel van schuld en schaamte. Steeds word ik herinnerd aan mijn besluit. 

Waarom het nu wel lukt, en alle voorgaande pogingen niet, is doordat ik nu aan mezelf toegeef dat ik een probleem heb. Ik steek mijn kop niet langer in het zand en besluit op dat moment dat "no matter what" ik zal stoppen met zuipen. Er is geen ruimte meer voor twijfel. Ik besef dat ik moet veranderen, of dat ik anders mijn partner verlies. 

Ik neem een besluit: dit moet stoppen. Mijn drankgebruik op deze manier moet stoppen. Vanaf nu stel ik mezelf en en mijn drankgebruik in vraag. 

Wat maakt dat ik steeds naar alcohol grijp? Ieder moment waarop ik in de verleiding kom, stel ik mezelf dezelfde vraag: 

  •  wil ik dit? 
  •  Heb ik hier super veel zin in? 

Is het een 9 of een 10, dan bestel ik mij eentje. Anders niet. 

Hoe meer ik oefen, hoe makkelijker het wordt. 

Ik kies om niet meer te drinken "uit gewoonte" of "omdat het gezellig is" en al zeker niet meer "om in de sfeer" te komen, ik leer mezelf op deze manier ook beter kennen. Voortaan geef ik mezelf de keuze. Als er een feestje in mijn agenda staat, dan bepaal ik de avond zelf of ik er al dan niet zin in heb. Heb ik geen zin, dan ga ik niet. 

Ik besluit om voortaan te doen wat ik wil. 

Wil jij ook terug genieten van je eten of een glas alcohol, zonder je achteraf schuldig te voelen? Wil je voelen wat gezonde voeding met je doet? Ben je klaar om echt te veranderen? Boek dan hier jouw gratis sessie šŸ‘‡

Download jouw gratis checklist

Ben jij een emotie-eter of een verleidingseter? šŸ‘‰

    No worries, geen spam! Ik respecteerjouw privacy, je kan op ieder moment uitschrijven!