Gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn!

30-01-2017

De kostprijs van groenten en fruit wordt regelmatig ervaren als een barrière om meer groenten en fruit te eten. Gezonde voeding hoeft echter niet duur te zijn. Geef de voorkeur aan seizoensgroenten. Als de aanvoer groot is, is de prijs lager. Seizoensgroenten en -fruit zijn verser, ze hebben vaak meer smaak en een grotere voedingswaarde.

Zij brengen ook automatisch variatie in je menu. Buiten het seizoen zijn sommige groenten waarschijnlijk goedkoper in diepvriesvorm, op deze manier zijn ze ook langer houdbaar. Kies voor groenten zonder zout en room- of saustoevoegingen. Ze moeten niet meer worden schoongemaakt en leveren dus ook geen verlies.

Variëren met seizoensfruit is goedkoper dan kiezen voor exotisch fruit en zeker even gezond. Vruchten die in zuidelijke landen worden geteeld (zoals banaan, citroen, kiwi, mandarijn, mango, pompelmoes/grapefuit en sinaasappel) kun je ter afwisseling eten, bij voorkeur in de wintermaanden.

Via onderstaande link kan je de groente- en fruitkalender downloaden van Velt. Een handige kalender om per maand te ontdekken van welke groenten en fruit je kunt genieten. Probeer de voedselkilometers zo veel mogelijk te beperken. Kies altijd voor de groenten en fruit die het dichtst bij huis zijn gekweekt. 

https://www.velt.nu/sites/files/content/documenten/groentekalender.pdf